Mijn verhaal ; hoeden met mijn Duitse Herders van Ingjo

Een verhaal over de het aanleren met mijn beide Duitse herders Tolowa van Ingjo en Angel Sioux van Ingjo;voordat ik wilde starten met trainen, moest ik eerst mee doen aan een aanlegtest maar er zijn ook hondenscholen waar je wel mag starten met de training met je hond bij de schapen.

Ze slaagden beiden voor de Schapen aanlegtest onder auspiciën van de NHC op 21 september 2013 in Schijndel Nu onze Duitse Herders het  instinct hebben laten zien kunnen we met  basistraining beginnen, waarbij wij beginnen met grenslopen. die grens is het heiligdom van de hond, als hij daar loopt is hij de beste hond van de wereld, als hij er binnen komt moet dat worden duidelijk gemaakt dat zijn taak is om de schapen binnen de grens te houden en de hond erbuiten. 

 

Dus eerst zijn de schapen in een groot vierkant en draad erom  heen en de hond moet leren buiten de draad te lopen op de grens (soms wordt er een stukje gras gemaaid langs de draad, zodat de hond niet de fout in kan gaan , ook hier geld dat met positieve training en duidelijkheid naar de hond toe,  je het meeste bereikt. De hond moet  zowel linksom als rechtsom kunnen lopen op die grens en je oefent  met het bevel "terug' om de hond te keren en de andere richting op te laten lopen ; de geleider blijft tussen de schapen en de hond   de draad of het flexinet geldt als ondersteuning; het houdt de schapen er binnen en de hond er buiten maar de hond moet de bodemgrenzen, de ‘natuurlijke’ grenzen leren herkennen. Doorgaans pakken ze die zelf wel op, alleen moeten ze grensvast worden, weten dat die grens de plek is waar de baas trots op de is en dat dat hun domein is, en weten dat ze daarbinnen niets te zoeken hebben. het gemaaide is dus de grens, niet het flexinet of de draad.  

De hond  gaat op een gegeven ogenblik begrijpen wat de functie van die grens is en dat hij actie mag ondernemen als de schapen erover komen, als dat kwartje valt kun je gaan balanceren tussen instinct en gehoorzaamheid; hij moet luisteren naar de handler maar moet ook in staat zijn zelf te bepalen wanneer hij wat mag of moet doen, wanneer hij wel van die grens af mag en wanneer hij veel druk of juist weinig druk moet zetten. Ze leren zelf wat hun lichaamstaal doet ten opzichte van de schapen.  Het grenslopen is bedoeld om stukken te kunnen hoeden; de grens kan een akkerrand, fietspad, achter een greppel, ploegvoor, karrespoor, noem maar op zijn. binnen die grens moeten de schapen de rust hebben om lekker gras te eten.  

 

Een 'goed' hoedplaatje ziet er dus als volgt uit: vrijwel alle kopjes vretend aan de grond en een hond die controlerend pendelt over de grens of indien mogelijk stilstaand overzicht houdt, en actie onderneemt wanneer nodig.    Als dit goed gaat kun je gaan verplaatsen - dat kan met grenzen langszij maar op den duur moet je ook grensloos kunnen lopen, in dat geval is de flank van de kudde de grens, waarbij herder en hond bepalen of dit een langgerekte kudde is of een bredere opgedrongen kudde. dit heb je bij wegwerk of bij werk waarbij de schapen bijvoorbeeld in een kraal of op een kar moeten, of door een behandelgang of over een brug of zo.    Als je wat basistraining hebt gehad en je hond (en jezelf) zijn aardig op weg, kun je meedoen aan een Herding Working Test (HWT) en in dit geval Traditional Style (Collecting Style is voor border collies en kelpies). Deze test is vooral bedoeld om te bekijken of de hond 'op te leiden' is, gaat dit goed dan zijn de volgende stappen de International Herding Trials (klasse 1, 2 en 3). We hebben het hier over FCI-testen - in duitsland kennen ze de Herdengabrauchshund test (HGH) Het herderen is daar een complete cultuur, je moet ook een aantal jaren opleiding volgen om schaapherder/houder te mogen zijn. De schapen zelf zijn ook heel belangrijk en ze moeten echt kudde-instinct  hebben rassen die door de jaren heen gebruikt zijn voor het hoeden en deze eigenschapen behouden hebben. Texelaars bijvoorbeeld zijn door de jaren heen gefokt op vlees (en vroeger wol) en zijn als hoed-schapen gruwelijk moeilijk; ze rennen alle kanten op en gedragen zich niet als groep, ook moeten de dieren functioneel vreten, dus ook brandnetels, distels, houtopslag, etc. geen kieskeurige dames dus. Hier een mooi filmpje waar ik graag naar toe wil werken met mijn Duitse Herders, op het filmpje zijn het  Altdeutsche Hutehunden   

 

https://www.youtube.com/watch?v=gBWf5a5LQmg

 

En hopelijk zullen meer Duitse Herder liefhebbers toch eens de stap nemen om dit plezier samen met je hond tussen de schapen eens mee te maken, voorwaarde is natuurlijk dat ze onder appel staan, maar het begrip 'show' of  'werk' hond, als ze mij niet op een Hondenshow of Canicross wedstrijd zien, dan ben ik lekker met mijn hondje schapen hoeden met mijn Duitse Herders!  

In maart 2017 hebben we voor het eerst meegedaan aan;

de Working Herding Test en geslaagd en tevens ook de eerste IHT 1 gelopen

met Fancy & Kitsai van Ingjo,

georganiseerd door Hondenschool country Dogs & Heikant.

In oktober met Angel Sioux de HWT behaald en de IHT 1 met Very good 

&

Kitsai en Fancy Van Ingjo, de IHT 2 behaald met beiden Very good

  

Ingrid , meer info op Www.ingjo.nl

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb